Çin biber gizemi - Tarımsal Biyoçeşitlilik Weblog



Podcast'imi dinlediyseniz, Acı biber Çin'i nasıl fethetti, merak ediyor olabilirsiniz, eğer bunları benim kadar önemsiyorsanız, neden Capsicum chinense adında bir biber türü var? Acı biber 1570'lere kadar Çin'e ulaşmadı ve vahşi doğada kırmızı biber Amerika kıtasıyla sınırlandırıldı, ancak C. chinense mükemmel bir tür adıdır.
Gerçekten, dünyadaki en sıcak biberlerin çoğu daha tanıdık Habanero ve Scotch Bonnet çeşitlerini de içeren bu türe ait olma ayrımı. Araştırmaya başlayın ve türün 1776'da Nikolaus Joseph von Jacquin tarafından tanımlandığını ve adlandırıldığını öğrenirsiniz. Kendisi Avusturya tacı için çalışmaya başlayan ve Karayipler'de etkileyici bir erken koleksiyon gezisine çıkan Hollandalı bir bilim adamıydı.
Von Jacquin's ailesi, Mozart'ın kızına piyano öğrettiği ve oğlu için şarkılar yazdığı Viyana'da büyük saygı görüyordu. O aynı zamanda Linnean iki terimli isimlendirme sisteminin en eski destekçilerinden biriydi ve Linnaeus ile uzun bir dostluk ve yazışmadan keyif aldı. Beş evcil Capsicum türü (ve bazı melezler) vardır ve bunlardan üçü - C.
annuum (açık ara en yaygın olanı), C. frutescens (Tabasco ve başka pek çok şey değil) ve C. chinense kolay ayırt edilebilir.
Tanımlamaların çoğu, annuum'daki tek bir çiçeğin aksine, her yaprağın tabanından 2–5, chinense'de büyüyen çiçeklerin sayısına odaklanır. Üç farklı derecelerde melezleşti ve 1993'te bir uzman, sınıflandırmalarının “taksonomik bataklık” olduğunu ve olmaya devam ettiğini söyledi. Modern moleküler yöntemler bunu destekliyor; üçü tek bir atadan doğmuştur ve birbirlerinin en yakın akrabalarıdır.
Von Jacquin'in açıklaması, neden Çin'den olduğunu düşündüğünü söylemiyor. Kabaca şöyle diyor: "[Onları] Martinik adasında yetiştirdiklerini ve yemek pişirmede kullanılan tohumları gördüm." Von Jacquin, Viyana dışındaki Schönbrunn Sarayı'nın bahçelerini yetiştiren ekili bir çeşidi tanımlamış görünüyor.
Yaklaşık 200 yıl sonra, türler vahşi doğada tanımlandı Paul Smith ve Charles B. Heiser Jr, her yerinden yabani ve yabani kırmızı biberlere ilişkin kapsamlı bir çalışma yaptılar; bu süre zarfında Orta ve Güney Amerika'daki bazı bitkilerin daha önce tanıdıkları türlerin hiçbirine uymadığını keşfettiler. Görünüşe göre itiraf etmelerini sağlasa da, bu bitkiler açıkça Capsicum sinense dedikleri şeye aitti. Smith ve Heiser, her düğümdeki 3-5 çiçeğe ve kaliksin tabanında belirgin bir daralmaya özel vurgu yapan "değiştirilmiş" bir açıklama sundular. Daha sonra şöyle derler: Bu Amerikan bitkisinin en eski adının Jacques'ın C. sinense olması talihsiz bir durumdur ("chinense" olarak).
Düğümlerinde sadece iki pedicel göstermesine rağmen, plakasında gösterilen bitki neredeyse aynıdır. bazı koleksiyonlarımıza. Ac. Çin, Lanchow'dan 751 (P.
I. 157.062) oldukça yakın bir maç ve buna karşılık Kosta Rika'daki bir çizgiden (Ac. 910) neredeyse ayırt edilemez.
Yukarıdaki von Jacquin'in plakasındaki düğüm noktalarında sadece bir pedicel görüyorum. Belki Smith ve Heiser farklı birine bakıyorlardı. Her halükarda, Linnean iki terimliyi tanıtmak için çalışan von Jacquin'in son kahkahayı ilk ismini aldığı için alması gerçeğini çok seviyorum. Öyle düşünmüş olmalı. Wikipedia'nın görüşü, von Jacquin'in "Avrupalı ​​kaşifler tarafından tanıtılmalarının ardından Çin mutfağında yaygınlıklarından dolayı Çin'de ortaya çıktıklarına inandıkları" ve destek olarak Paul Bosland'ın bir bölümüne atıfta bulunulduğu yönündedir. > Bosland, "Bu türe 1776 yılında isim veren Fransız taksonomist tohumunu Çin'den almıştır" diyor. Von Jacquin'in Hollanda'da doğduğunu ve o sırada Avusturya'da çalıştığını bir kenara bırakın; Bosland'ın kaynağı nedir? Smith ve Heiser (1957) dışında hiçbiri. Ve von Jacquin'in tohumlarının kaynağı hakkında kesinlikle hiçbir şey söylemiyorlar. Öyleyse gizem kalıcıdır. Belki Schönbrunn Sarayı'ndaki veya Viyana Üniversitesi botanik bahçelerindeki arşivlere erişimi olan biri, etrafı hızlıca dürtebilir ve von Jacquin'in Capsicum chinense adını verdiği bitkilerin coğrafi kökenine dair herhangi bir gösterge olup olmadığını görebilir ..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DSI konusunda ileriye doğru bir yol mu? - Tarımsal Biyoçeşitlilik Weblog

Afganistan'ın buğdayını keşfetme - Tarımsal Biyoçeşitlilik Weblog

Çağlar için yeni bir gen bankası oluşturuldu – Tarımsal Biyoçeşitlilik Web Günlüğü